Carles López explicant com eliminar un niu de vespes velutines_617x412
Carles López explicant com eliminar un niu de vespes velutines - G.Plans
13/01/2018 Actualitat
La Vespa Velutina ha arribat a Castellar
L'Associació d'Apicultors de Barcelona s'ha reunit a la seu de Castellar per fer front a la situació problemàtica que provoca l'insecte
G. Plans
La vespa velutina caça les abelles autòctones, els arrenca el cap, les potes i les ales i se serveix del seu abdomen per alimentar les larves del niu. Des del sud-est asiàtic es va estendre a França i, gairebé deu anys després, va saltar a territori català per la Jonquera, Portbou i la Vall d'Aran. Els apicultors del país estan realment preocupats, ja que l'espècie depredadora -ara impossible d'erradicar- posa en perill l'ecosistema, les produccions de mel i és un perill per la població civil. L'Associació d'Apicultors de Barcelona, amb seu a Castellar des del 2004, s'ha reunit aquest matí a la sala Lluís Valls Areny del Mirador per analitzar les formes de fer-ne front.

"Que no m'assabenti que cap de vosaltres, per culpa de la vespa, plega", ha dit Carles López, secretari de l'Associació d'Apicultors de Girona, a les desenes de socis presents a la reunió que han vingut d'arreu. La província gironina ha estat la primera a patir-ne les conseqüències: dels 500 nius que hi ha aproximadament, la majoria s'hi concentren. Tot i això, també s'han estès pel Bages i el Vallès Oriental. Fins i tot, segons ha explicat Francesc Graells, apicultor castellarenc, se n'ha trobat algun per la rodalia de la vila, a Can Padró, i també a Sant Llorenç.

Els nius, que es poden trobar a arbres o a la cornisa de la teulada, poden contenir fins a tres milers de vespes velutines. És per això que poden ser perilloses per algú que hi ensopegui. Aquests insectes també impedeixen que les abelles surtin a buscar floracions i, en conseqüència, moltes vegades es queden sense reserves. Per tant, afecten a la pol·linització dels arbres i de les flors. Carles Sáez, soci de l'agrupació, és l'encarregat de gestionar les dades de la plaga i ha explicat detalls sobre aquesta invasió, davant de la qual considera que es troben sols.

López ha donat informació detallada de l'insecte, n'ha explicat l'origen asiàtic, la localització, el cicle biològic i la relació amb les espècies autòctones. També ha ressaltat característiques per distingir-la de les altres vespes: té la meitat de la pota negra i l'altra meitat groga, a més d'un filó molt llarg, capaç de concentrar més dosi de verí. Per acabar, ha ensenyat maneres de fer front a la problemàtica mitjançant trampes.

Francesc Graells és un dels tres castellarencs de la vila que es dediquen a l'apicultura i ha estat un dels presents a la reunió. És aficionat a les abelles i treballa amb eixams propis, amb els quals es produeix mel per al seu consum. "És una plaga molt perillosa. Una sola vespa depredadora pot arribar a matar fins a tres-centes abelles en un dia", ha alertat Graells sobre aquesta problemàtica.
Comparteix
M'agrada
Comentaris
 
Andreu 19 de gener - 22:47h
La jornada ha estat sensacional! si mai tenia l'oportunitat de sentir al Carles Lopez parlant de la vespa velutina, no us ho perdeu! Malauradament és una plaga que pot arribar a tenir grans consqüències i no únicament a l'apicultura, sinó a tot el medi natural i les activitats agrícoles. Ens haurem de posar tots les piles, apicultors, administracions, ciutadans... Gràcies Actual per informar!