L'escriptor i periodista Ramon Solsona, dijous passat, a la Sala d'Actes d'El Mirador_617x412
L'escriptor i periodista Ramon Solsona, dijous passat, a la Sala d'Actes d'El Mirador - J.MORERA
12/02/2018 Actualitat
"La literatura ens ajuda a ser més vius"
L'escriptor i periodista Ramon Solsona va protagonitzar la darrera xerrada del cicle 'Converses per entendre el món actual' de l'INS Castellar
R.Gómez
"La literatura és fer que les paraules tinguin una transcendència, que siguin una manera d'entendre el món". Així va definir l'escriptor i periodista Ramon Solsona, la literatura. Solsona va protagonitzar dijous passat la darrera xerrada del cicle Converses per entendre el món actual que organitza l'INS Castellar. La conferència, sota el títol, Llengua i literatura per entendre el món, per entendre la vida, va tenir lloc a la Sala d'Actes d'El Mirador.

Com a part del projecte pedagògic en què s'emmarca la iniciativa, els alumnes de l'INS Castellar van ser els encarregats de presentar l'autor a través de la seva trajectòria literària i periodística. De fet, els joves van llegir tres fragments de les seves obres Figures de Calidoscopi, L'home de la maleta i Cementiri de butxaca.

Al seu torn, Solsona va oferir als assistents la seva visió i experiència en l'art d'escriure. "La literatura ens ajuda a conèixer el món, ens ajuda a coneixe'ns a nosaltres mateixos, i ens ajuda a ser més vius, més intel·ligents, ens fa més desperts i més sensibles", va assegurar l'autor.

En aquest sentit, Solsona va esperonar el jove públic a gaudir de la cultura i de les expressions artístiques en totes les seves disciplines. "No hi massa diferència entre el que aporta la creació literària amb altres àmbits artístics. Si no llegeixen no passa res, però almenys que no perdin el contacte amb la creació", va dir l'escriptor. "Allò que t'aporta la literatura també t'ho aporta el cinema, la música, la dansa. Normalment quan conrees algun tipus d'aquestes activitats o les consumeixes amb una certa atenció, acaben fent vasos comunicants les unes amb les altres i acabes llegint", va afegir Solsona.

De fet, l'autor va remarcar que "el llegir porta a l'escriure" però que a hores d'ara "es necessiten més bons lectors que escriptors, perquè amb un quants bons escriptors n'hi ha prou".

Tanmateix, per a Solsona no hi ha una obra literària concreta que pugui motivar les noves generacions a llegir, perquè de vegades els llibres més insospitats connecten amb el jo lector dels més joves. "Quan era professor d'institut em vaig endur una gran sorpresa quan van posar de lectura obligatòria Romeo i Julieta de Shakespeare. No ho veia clar perquè Shakespeare és molt dens, amb un llenguatge molt potent.. . Però va ser un èxit. L'amor que ha de vèncer obstacles va funcionar molt bé", va reconèixer Solsona.

Finalment, malgrat que Solsona es confessa lector del llibre clàssic, dels exemplars de paper, "que ofereixen una lectura més intensa", que permet "subratllar", es mostra favorable al llibre digital i a l'altaveu que suposen les xarxes socials "perquè són un bon instrument per a la difusió". Així, permeten que els autors de nova fornada es saltin "barreres comercials i arribin directament al consumidor".
Comparteix
M'agrada
Comentaris