Antonio Martínez intercanviant un article amb un col·leccionista brasiler
Antonio Martínez intercanviant un article amb un col·leccionista brasiler - G. Plans
12/11/2017 Actualitat
La història, embotellada per Coca-cola
Col·leccionistes d'arreu del món han intercanviat articles únics de la marca, a l'Espai Tolrà
G. Plans
A principis del segle passat, cada dos o tres mesos un vaixell americà descarregava al port de Barcelona el concentrat d'una misteriosa beguda carbònica. Els ingredients desconeguts de la Coca-Cola, inventada l'any 1886 per un farmacèutic d'Atlanta, es repartien als establiments del moll, on els servien barrejats amb sifó. Aleshores el famós refresc, que no anava vestit de vidre ni portava la distingida cinta vermellosa i llampant, era ignot per gairebé tothom.

Aproximadament cent anys després, s'apleguen arreu col·leccionistes que exhibeixen corrues d'ampolles úniques i muntanyes de llaunes, cadascuna fruit d'un esdeveniment que va merèixer una edició especial. A la trobada d'enguany de l'Espai Tolrà hi ha paradistes francesos, belgues i de molts altres indrets del món. "Les trobades estan molt bé perquè cada vegada fem més amics i, amb el que venem, podem pagar les despeses del viatge", explica Renato Schneider, un col·leccionista brasiler.

La Copa del Món de futbol del 82 a Espanya, els Jocs Olímpics del 92 a Barcelona, la inauguració de fàbriques de la marca i altres cites de la història prenen vida, embotellades. Els paradistes s'intercanvien productes singulars, es regalen relíquies entre ells i mercadegen caixes de llaunes que, venudes en un altre país, es revaloraran.

L'ampolla més antiga de la trobada és del 1928 i pertany a un paradista francès. L'Antonio Martínez, propietari del museu de Coca-Cola de Castellar del Vallès i organitzador de l'esdeveniment, que va vestit amb un uniforme de repartidor de la marca dels anys 30 a Atlanta, arreplega curosament ampolles de dècades passades, algunes etiquetades amb lletres d'alfabets inintel·ligibles. Com el seu company brasiler, l'amor envers el col·leccionisme també l'empeny a viatjar: "anem a trobades de tota Europa i de Corea, Xina, Tailàndia i el Japó", assegura Martínez, que va treballar per l'empresa durant més de 40 anys.
Comparteix
M'agrada
Comentaris