Txell Casajoana farà demà el salt de Plens
Txell Casajoana farà demà el salt de Plens - J. Rius
Astrid Tulleuda en una imatge d'arxiu - Cedida
14/06/2017 Actualitat
La castellarenca Txell Casajuana, de Ple a la Patum
A més de Casajuana, la també castellarenca Astrid Tulleuda -que fa 21 anys que fa de ple- també ha obtingut una plaça per sorteig per fer de ple aquest diumenge
Jordi Rius
La castellarenca Txell Casajuana viurà intensament les festes de la Patum de Berga ja que ha estat una de les 152 seleccionades per l'Ajuntament de Berga després de l'adjudicació de salts de Plens disponibles per a la Patum de 2017. A més de Casajuana, la castellarenca Astrid Tulleuda també ha estat selecionada i farà el salt de Plens diumenge. Després que el consistori assumís la gestió de la colla durant el Ple de l'Ascensió del passat mes de maig, l'equip de govern va decidir repartir els 400 salts de Plens entre els membres de la comparsa (220 salts) i un sorteig públic (152) que es va celebrar dimarts al vespre a la sala de sessions de l'Ajuntament de Berga. "Fins ara la participació era només per a gent de Berga o que estiguessin molt circumscrits a les comparses", explica la jove, que dilluns passat formalitzava a través de l'ajuntament berguedà la instància per obtenir un salt de Plens.

Que Casajuana hagi obtingut un dels salts no ha estat una tasca fàcil ja que durant el període d'inscripció (del 9 al 13 de juny) per a l'obtenció d'un salt de Plens, es van presentar un total de 317 instàncies genèriques. D'aquestes, 134 van ser tramitades presencialment a través de l'Oficina d'Atenció Ciutadana, mentre que 177 es van fer a través del web www.ajberga.cat. La Txell acostuma a ser assídua de les festes de la Patum -de fet part de la seva família és de Berga- i moltes vegades hi va acompanyada del seu pare, Pepe Casajuana. Podria ser que el seu pare l'acompanyi en el salt ja que els que salten necessiten dur un acompanyant "perquè amb la disfressa que portem, una màscara i la vidalba -una planta boscana- al voltant no es veu res". La Txell saltarà al segon Ple, potser el més perillós "perquè ja hi haurà l'herba dels primers participants per terra i és fàcil relliscar".

Tulleuda, natural de Prats de Lluçanès però que fa set anys que viu a Castellar, fa 21 anys que fa el salt de Plens. "Tinc parents a Berga i sempre, pels avis o familiars, hem tingut la meva germana i jo plaça per a fer de Plens". Enguany, que l'Ajuntament de Berga ha assumit la gestió de la colla, Tulleuda no s'ho va pensar dos cops i de seguida es va apuntar tan bon punt es va obrir el termini d'inscripcions. Adverteix que, si bé la decisió de l'Ajuntament "de democratitzar la festa" és encertada, no es tracta "d'un correfoc més, i potser tenim casos de gent i d'acompanyant que no estarà preparada" . Per això, assegura que "aquest any caldrà estar més alerta".


Pel que fa a la procedència dels sol·licitants, s'han rebut peticions de 70 poblacions diferents, 15 de les quals, pertanyen a municipis de la comarca del Berguedà. Berga ha estat la ciutat amb el major nombre de sol·licituds (142), seguida de Gironella (18), Manresa (12), Terrassa (9), Avià (8), Barcelona (8) i Navàs (7).

La recollida del salt de Plens es farà el mateix dijous i diumenge de 19.00 a 21.00 hores a l'establiment dels vestidors, on s'hi haurà de presentar el DNI, així com presentar-s'hi amb l'acompanyant. En el cas dels patumaires de 16 a 18 anys, també s'hi haurà de personar el tutor legal i l'acompanyant, que també hauran de presentar el DNI.

DARRERA MODIFICACIÓ: DIJOUS 15 DE JUNY 11:50 H

Comparteix
M'agrada
Comentaris
 
Astrid 22 de febrer - 21:43h
L'altre Ple de Castellar sóc jo! 😂😂😂