Joan Coderch amb l'alcalde i el regidor Pepe González
Joan Coderch amb l'alcalde i el regidor Pepe González - Cedida
18/04/2017 Actualitat
L'escultor de la balena visita la plaça Catalunya
Joan Coderch, que viu a València, ha conegut aquest dimarts l'actuació que s'està fent a l'espai
Redacció
L'artista castellarenc Joan Coderch -que viu a València des de fa anys- va visitar dimarts les obres per convertir la bassa de la plaça de Catalunya en un espai de jocs d'aigua. Coderch, que és l'autor de l'escultura de la balena que presideix aquest espai, ha conegut in situ el projecte d'aquesta nova àrea lúdica, acompanyat de l'alcalde, Ignasi Giménez, i del tinent d'alcalde de Planificació, Pepe González.

L'escultor va conèixer els detalls de la intervenció, "que garanteix que la balena estarà envoltada per una làmina d'aigua sobre la qual es reflectirà la seva imatge", segons explica un comunicat de l'Ajuntament. D'acord amb el projecte, l'aigua reduirà el seu gruix però continuarà estant a la mateixa cota que quan existia la bassa. A més, no es col·locarà cap tanca protectora. Per això, i tal com es va comentar a la visita, se senyalitzarà l'espai de manera que els usuaris dels jocs puguin conèixer el significat de l'obra i, alhora, la respectin. L'escultura es va estrenar l'any 1995 coincidint amb la inauguració de la plaça de Catalunya. L'obra, de missatge ecologista, representa una cua de balena capturada per tres vaixells imaginaris.

Els tres grups municipals de l'oposició (ERC, Decidim Castellar i PDeCAT) van demanar l'1 d'abril que l'Ajuntament parés de manera cautelar les obres i que la Comissió de Patrimoni es pronunc iésal respecte. Els tres partits consideraven que el procediment no va ser clar, ja que no es garantia la protecció de la làmina d'aigua i de l'escultura de la balena que formen part del Catàleg de béns de Patrimoni. El 6 d'abril, la reforma de la plaça de Catalunya va ser objecte de debat en la darrera Comissió de Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic. Els representants d'aquest òrgan van donar llum verda al projecte, després de comprovar que es respecten els criteris de protecció establerts al Pla Especial del Catàleg.

Segons el regidor Pepe González, "les apreciacions dels membres de la comissió coincideixen bàsicament amb les de l'escultor, especialment en el sentit de mantenir el reflex de la làmina d'aigua".
Comparteix
M'agrada
Comentaris