28/09/2017 Actualitat
L'edat d'or de la ficció televisiva
Enrique Campos, Club Cinema Castellar del Vallès
La ficció televisiva en els últims anys ha crescut tant en quantitat com en qualitat, és per això que molts asseguren que estem davant l'edat d'or de la ficció televisiva i gran part d'ells es pregunten si s'ha tocat sostre o encara queda molt per avançar.
Abans de res cal aclarir que tot aquest fenomen que va començar a créixer a finals del mil·lenni passat, ha començat a expandir-se per Europa més recentment amb l'arribada de nous canals especialment en forma d'streamings, de manera que el llenguatge, com en tots els àmbits de la vida, se'ns ha quedat antiquat i ara seria més encertat parlar de ficció seriada que de sèries de televisió. I és que cada vegada s'utilitzen més altres mitjans per consumir ficcions, especialment les que temps enrere ens arribaven per antena.
Avui dia, a les desenes de canals que ens van arribar via TDT cal sumar els de visionat online que ens porten moltíssimes propostes, com ara Netflix, HBO, Amazon Prime Vídeo i la recentment aterrada a casa nostra Sky, que són clars exemples d'ells. Però potser una producció exacerbada de sèries no sigui motiu suficient per parlar d'edat daurada, igual que passés amb el cinema de Hollywood els anys 40, la qualitat ha de prevaler per sobre de la quantitat per utilitzar termes tan grandiloqüents. Així doncs davant la pregunta de si ens trobem en aquest moment, la resposta és sí i és que recentment ens arriben sèries que no només destaquen per la seva qualitat de producció, mostra de la gran inversió que hi ha darrere d'elles, sinó que també apareixen sèries amb un gran rerefons i amb una crítica social, donant clares senyals de que la ficció seriada té cada vegada més de cultura i menys de simple entreteniment.
Per exemplificar aquest fet, només cal acudir al palmarès de la recentment celebrada gala dels Emmy 2017 que va tenir com a grans vencedores la sèrie de la cadena de streaming Hulu "The Handmaid 's Tale" i la de la cadena HBO "Big Little Lies" i que totes dues ens arribaven a través de la filial d'HBO al nostre país. Dues sèries clarament feministes i amb una dura visió del món en què vivim i dels problemes de la nostra societat, dues sèries que no només tenen una producció brillant, sinó que intenten agitar les nostres consciències.
Altres exemples de per què, si no estem en l'edat d'or de la ficció televisiva, estem molt a prop d'aconseguir-la, són alguns noms de sèries que també han fet el pas més enllà del que ha estat fins ara el panorama televisiu com: "Making a Murderer", "The Leftovers", "13 Reasons Why", "The Night of", "American Crime Story: The People v O.J. Simpson"...
Tema a part seria si a nivell d'indústria estem davant d'una bombolla, ja que cada any es multipliquen el nombre de sèries que es produeixen a tot el món, però això és una cosa que cal abordar en un altre moment. Ara com a espectadors tan sols ens toca gaudir d'aquests anys i ja veurem a on ens porten.
Comparteix
M'agrada
Comentaris