13/07/2017 Actualitat
Jo vull ser xef
Manel Bonafacia, periodista
Ja teniu al cap, aquella cançó dels Pets, 'Jo vull ser rei'? Rei era sinònim, a la cançó i a la realitat, de tenir-ho tot fet, de viatjar, d'estar envoltat d'una colla d'aduladors que disculpin i amaguin totes les teves debilitats. Avui podríem adaptar la cançó; amb la mateixa música, els Pets podrien escriure una lletra més irònica sobre el somni de molts joves d'avui:

Jo vull ser xef
posar floretes en els plats
vestir d'un blanc immaculat
i suar infal·libilitat.
Jo vull ser xef...

No dic ser cuiner, compte, dic ser xef. No ho confonguem, que cuiner és un ofici dur i poc reconegut, és l'ofici de la majoria de gent que prepara menjars per altres durant llarguíssimes jornades de treball, en cuines encara fosques i a vegades brutes, plenes de suors, crits i mals humors, amb la pressió que imposen els terminis i la necessitat de servir una gent que si ha d'esperar marxarà i no tornarà, o encara pitjor, escriurà males crítiques al Trip Advisor.
Ningú, o ben pocs, volen treballar en això, però molts volen ser xefs, dirigir equips de 30 persones, abillats amb una jaqueta blanca impecable, en una cuina lluminosa i brillant, amb un finestral que doni al menjador perquè tothom pugui admirar la seva creativitat i capacitat de direcció de l'exèrcit de peons que fan la feina com ha dit el cap. Sortir a saludar la clientela i rebre felicitacions, ser convidats tot sovint a la tele, viatjar a l'Àsia per assessorar nous restaurants i atipar-se de signar llibres per Sant Jordi.
Em fa l'efecte que molts joves que s'apunten a les escoles de cuina hi entren amb aquest somni, sense que ningú els hagi explicat que cuinar no és fer un dibuix en un paper i traslladar-lo a un plat ajuntant trossets de coses, botonets de salses, unes herbes i unes flors per fer bonic. No sé si els han explicat, o no ho han volgut sentir, que ser cuiner no és ser xef i no n'hi ha prou de dir-se'n a Instagram.
Ser xef és haver estudiat cuina o haver entrat d'ajudant en un restaurant fent feines bàsiques, i aprendre l'ofici a base de moltes hores, de jornades interminables que no comencen a la una quan obren les portes als clients, sinó molt abans perquè s'ha d'anar a comprar, netejar el peix i les verdures, preparar fons i salses i una llista interminable de coses necessàries per treure els plats quan els demanen. Ser cuiner vol dir tot això per al servei del migdia, i repetir-ho per al servei de la nit, i l'endemà, i tots els dies de la setmana, segurament amb un sol dia de festa, o un dia i mig.
Ser cuiner és un dels oficis més durs que conec i em fa l'efecte que això no es veu en els programes de televisió, en els concursos que han popularitzat aquest ofici. Per arribar a ser-ho s'han d'haver pelat moltes patates i escatat molts peixos abans de poder crear un plat i dirigir un equip. Ser xef no és sinònim de cuiner, és sinònim de cap de cuina, de director d'un equip del qual, com a l'exèrcit, només un arribarà a general quan el que hi ha plegui.
Tot plegat explica moltes frustracions personals, locals que obren amb pretensions i amb una forta inversió, potser els estalvis de la família, i que han de tancar al cap de poc per falta d'ofici.
De cada promoció de les escoles de cuina només n'hi haurà un, o cap, que aconseguirà una estrella, que assolirà l'excel·lència en el seu ofici i el reconeixement públic, i potser cap arribarà a ser una estrella mediàtica, amb un programa a la televisió ni presentarà un concurs de nous talents que li contestaran sempre 'sí, xef!'.
Malgrat tot, i encara que rebenti la bombolla gastronòmica, ser cuiner és una professió amb futur al nostre país, convertit en un destí turístic que necessita més i més gent que serveixi als que venen de fora. Però ha de ser un camí triat amb convicció i vocació.
Més d'un gran xef, dels d'ofici, m'ha dit que el cuiner no és un artista, sinó un artesà que crea un plat i el reprodueix cent, mil vegades. Però enlloc està escrit que tots haguem de ser artistes, ser un bon artesà no ha de ser cap vergonya, per això no tots hauríem de voler ser xef.
Jo vull ser cuiner.

Comparteix
M'agrada
Comentaris