19/05/2017 Actualitat
Fem efectius els nostres drets LGTBI
El 17 de maig, dia internacional contra la LGTBI-fòbia, és el dia que commemorem que un 17 de maig de 1990 l'OMS va treure definitivament l'homosexualitat del llistat de malalties. Tot i aquest importantíssim avanç, es va deixar la disfòria de gènere que encara avui està al llistat de forma absolutament incomprensible i estigmatitzadora vers les persones trans.
El 17 de maig és primordialment una data reivindicativa, de lluita i de sensibilització a favor de la implementació de tots els drets i llibertats que cal activar per fer possible un món sense violències ni discriminacions vers les persones, siguin aquestes bisexuals, intersexuals, trans, lesbianes, gais o heterosexuals. Sense diferències. Un dia per recordar que a, molts estats del món, hi ha legislacions que reprimeixen i castiguen el col.lectiu LGTBI, en 10 d'aquests sota pena de mort.
Aquests darrers dies estem essent testimonis d'un "extermini" institucional a Txetxènia que, de manera sistemàtica, deté, tortura i fins i tot assassina persones LGTBI amb una total i infame impunitat. A Catalunya fa gairebé 3 anys que, fruit de la lluita incessant de les entitats LGTBI, es va aprovar la llei 11/2014 que garanteix els nostres drets i que té com a objectiu eradicar la LGTBI-fòbia.
Aquest marc legal és una eina potent per assolir en tots els àmbits de les nostres vides un total desenvolupament de drets pendents, reparació històrica i eliminació de discriminacions per raó d'orientació sexual i/o identitat de gènere.
Malauradament, aquest instrument no està comptant amb la voluntat política suficient per fer realitat i efectius els nostres drets. L'assetjament escolar vers els menors i adolescents LGTBI en l'àmbit educatiu continua sent una xacra que genera odi i discriminació, i que cal combatre amb l'activació dels protocols i mecanismes que preveu l'article 12 de la llei contra la LGTBI-fòbia.
També hem de cuidar a les persones grans o dependents LGTBI perquè ningú subverteixi els seus drets i puguin expressar la seva sexualitat en llibertat. Els drets sexuals i reproductius són un altre aspecte cabdal a l'hora de poder viure amb plena llibertat les nostres sexualitats. Encara que s'han aprovat protocols i models en consonància amb les nostres realitats, no s'estan implementant de forma universal i sense limitacions.
Les polítiques de prevenció contra el VIH/SIDA han de ser una prioritat ineludible de l'agenda social de les institucions. Cal promoure tots els recursos necessaris com la PrEP per aturar la pandèmia i donar els mitjans adequats per garantir la salut de totes les persones que viuen amb el VIH/SIDA i establir estratègies per lluitar contra la serofòbia, l'estigma i la discriminació.
En els darrers mesos hem presenciat diferents denúncies de persones LGTBI que havien estat víctimes de violència, vexacions i discriminacions. Denúncies que alerten de la necessitat d'eradicar la LTGBI-fòbia de forma contundent, amb operatius i mecanismes efectius. Cal aturar la impunitat d'aquests atacs i activar les mesures previstes per la llei. Cal, en definitiva, una voluntat política que prioritzi la lluita contra les violències vers el col.lectiu LGTBI.
Aquest 17 de maig sortim al carrer per exigir FER EFECTIU TOTS ELS NOSTRES DRETS, volem poder viure i estimar sense patiments ni discriminacions.
Cal denunciar totes les vexacions, discriminacions i agressions que patim, i cal, que per part de les diferents administracions, és garanteixi la total resolució d'aquestes de forma contundent i amb totes les conseqüències.
FEM EFECTIU ELS NOSTRES DRETS.
Comparteix
M'agrada
Comentaris