Elisenda Alamany en un acte preelectoral, dilluns passat a Sabadell_617x412
Elisenda Alamany en un acte preelectoral, dilluns passat a Sabadell - Cedida
05/12/2017 Actualitat
Elisenda Alamany: "Ara cal cercar acords"
La castellarenca, exregidora de L'Altraveu i de Decidim Castellar, ha fet el salt a la política nacional. Es presenta a les eleccions del 21-D com a número 2 de Catalunya en Comú Podem
Cristina Domene
· Què suposa estar al número 2 de Catalunya en Comú Podem?
Després del meu canvi com a regidora, sempre he dit que queda la indignació i crec que en aquest moment tan complicat en unes eleccions que no seran normals, tenim la responsabilitat de fer les coses diferents. No és només que entri gent nova a la política, sinó que passin coses noves i, per tant, en un moment tan complicat i en aquesta primera línia política té a veure a contribuir al desbloqueig i a fer avançar Catalunya.

· Ha estat una decisió meditada o improvisada?
Vaig començar implicada en el procés de construcció de Catalunya en Comú fa molt perquè realment em semblava que Catalunya es trobava en un atzucac i que per sortir-se'n calien projectes polítics que representessin la diversitat i la transversalitat del país. Quan finalment es van fer les votacions i vaig sortir de número 2, em va provocar una sensació de vertigen, en primer lloc, però també de responsabilitat i de tenir la possibilitat de canviar l'entorn més proper mitjançant la política en el Parlament, que és el mateix que vaig fer o que vaig intentar fer a l'Ajuntament, intentar canviar tot allò que ens envolta.

· L'experiència a la política local ha estat clau per fer el pas a la nacional?
Jo crec que de l'experiència municipal aprens que l'objectiu al qual vols arribar està per davant que les sigles i crec que estem en un moment ara mateix a Catalunya que cal cercar acords, consensos que ens permetin millorar la vida de la gent i aquesta voluntat de diàleg és una cosa que et dona la política local.

· La vostra coalició pot ser el partit frontissa, decisiu.
Tot apunta que en aquestes eleccions no hi haurà majories absolutes i que per tant, haurem d'arribar a acords. I nosaltres, volem ser aquest vot útil que impugni aquests blocs per una banda, el que no vol que canviï res i, per l'altra, aquell que malauradament no ha aconseguit que res canviï. I a Catalunya, cal avançar en la millora del nostre autogovern, en mirar-nos Espanya de tu a tu, a millorar el nostre sistema de finançament amb una hisenda pròpia i solidària, però també alhora cal avançar construint l'endemà. I malauradament, a Catalunya, s'ha debatut molt sobre quin era l'estatus polític que volíem tenir, però no s'ha debatut sobre quin model de país volíem defensar. I nosaltres creiem que no es poden defensar els interessos d'un país deixant la gent enrere i el que hem viscut en aquests darrers 5 anys són més retallades, impossibilitat d'accedir a un habitatge digne, més precarietat laboral, més desigualtats i per això nosaltres diem que una cosa està lligada amb l'altra i que la construcció d'un país no es pot fer en contra de la gent i fent polítiques de retallades com han passat en aquests 18 mesos.

· Aquests són els punts forts del vostre programa?
Creiem que Catalunya ha d'avançar en el seu autogovern, i per això apostem per un nou marc constituent. Però a aquest debat arribarem més forts si som capaços de posar l'agenda social en el centre, articulant grans majories socials, on entren plataformes, entitats del tercer sector, sindicals majoritaris, partit progressistes... Això ens permetrà no només resistir millor a l'ofensiva autoritària del PP sinó també de construir un país més lliure i més digne. Per a nosaltres els valors republicans són tres: llibertat, igualtat, fraternitat i no s'ha avançat en cap d'aquests valors al llarg d'aquests 18 mesos.

· A l'hora de posicionar-vos, no heu donat suport ni a la DUI ni a l'aplicació del 155.
Creiem que la via unilateral s'ha evidenciat fracassada perquè els seus protagonistes ja ho deien, que no hi havia estructures de país... Per tant, aquesta és una via que l'únic que constata és que si Catalunya vol realment representar els anhels de canvi, aquests han de ser majoritaris. L'aposta per la unilateralitat no representa la voluntat de la gran majoria de la ciutadania de Catalunya i per tant, nosaltres no podem apostar per una via que s'ha declarat fracassada intentant que succeeixin coses diferents. Intentar apostar per les mateixes coses pensant que succeiran coses diferents és irresponsable.
Per l'altra banda, l'article 155 ha estat l'únic efecte que va tenir la declaració d'independència. El nostre espai el que diu és que entre aquestes dues realitats existeix un espai que és transversal que vol dret a decidir però que vol també començar a parlar de les preocupacions de la gent. Nosaltres som aquest espai i esperem que els altres puguin explicar quines són les seves propostes per la legislatura que ve. Però tornar a sotmetre tot el país a un nou dia D, a un dia que ho canviarà tot, és tornar a repetir aquells 18 mesos i no volem que aquestes eleccions tornin a ser un plebiscit.

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris