tribunal supremo_617x412
Façana de l’edifici que acull el Tribunal Suprem, a Madrid
07/11/2018 Actualitat
El guirigall de l’impost de les hipoteques

El Tribunal Suprem resol a favor dels bancs i el govern espanyol diu que modificarà la llei

Si el 16 d’octubre una sala del Tribunal Suprem sentenciava que qui havia de pagar l’impost d’actes jurídics documentats en la constitució d’hipoteques era l’entitat que deixa els diners, no qui rep el préstec, ahir dimarts, 6 de novembre, el Tribunal Suprem va decidir per 15 vots a 13 que siguin els clients els que paguin l’impost de les hipoteques, i desestima així els tres recursos per tornar a la jurisprudència anterior.

Després de dos dies de deliberacions, el 28 magistrats de la sala tercera del Tribunal Suprem van arribar a una decisió molt dividida. “Aquesta decisió ajustada indica que la cosa no està gens clara i que el debat continuarà fins que arribi als tribunals europeus, i potser allà es posaran les piles”, va opinar Miquel Hijano, advocat i l’administrador concursal.

Al 2015 ja es va tractar i discutir sobre les clàusules abusives, com la clàusula sòl o l’impost d’actes jurídics documentats. “Es va analitzar despesa per despesa i totes les despeses les pagava el prestatari i això no era de bon grat, perquè qui fa el negoci i té un producte a la venda és la banca i, per tant, la banca hauria de tenir alguna despesa, potser no ser-ne responsable de totes, lògicament, però sí fer-se càrrec d’algun concepte en aquesta operació”.

 

El poder executiu espanyol ha reaccionat ràpidament a la decisió del Tribunal i avui el president del govern, Pedro Sánchez ,ha comparegut al palau de la Moncloa i ha anunciat que el govern espanyol modificarà la llei de forma urgent perquè l’impost de les hipoteques el pagui la banca i no el client. Segons ha explicat, el canvi es farà via reial decret llei, que s’aprovarà divendres al Consell de Ministres i que haurà de ser validat pel Congrés dels Diputats.

 

La banca sempre guanya

La resolució del Tribunal Suprem ha provocat indignació entre la ciutadania. “És lamentable, la situació dels bancs. No pots demanar préstecs, no pots demanar hipoteques... però després no hi ha problemes en destinar 40 mil milions d’euros per rescatar els bancs i la societat a seguir pagant”, ha manifestat l’Alan, un castellarenc que malgrat no tenir hipoteca considera que la situació és patètica. El Manel, un altre castellarenc, està d’acord amb l’Alan. “Estic totalment en contra de la sentència. Com que tenen més poder, fan el que volen i nosaltres, a creure. Sempre guanyen els bancs. I tots ens hauríem de plantar, no només per les hipoteques, sinó per tot el que està passant, som un país de pandereta.  És molt injust i qui te la força és el poble, hauríem d’anar tots a una, però al final, com ens posen la por al cos, deixem de fer moltes coses”.   

Comparteix
M'agrada
Comentaris