Final del ple de dimarts passat al Parlament
Final del ple de dimarts passat al Parlament - PARLAMENT
11/10/2017 Actualitat
DUI en diferit per intentar obrir diàleg
Tret PP i Ciutadans, la resta dels partits polítics locals aposten per una solució dialogada o una mediació a la crisi catalana
En uns dies trepidants hem pogut viure una declaració unilateral d'independència (DUI) que ha obert tot tipus d'especulacions. L'oferiment de diàleg i de recerca d'una mediació per part del president Carles Puigdemont a canvi de suspendre la DUI ha estat majoritàriament ben rebut per la majoria de forces polítiques locals. El s portaveus d'ERC i PDeCAT, Rafa Homet i Bea Garcia, subratllen que, finalment, s'ha optat per la "via eslovena". "Està reconegut en el dret internacional la possibilitat de declarar la independència i fer una suspensió temporal per poder seure a negociar", matisa la portaveu municipal del PDeCAT.

Per Rafa Homet, es tracta de mantenir "un escenari democràtic". "Catalunya vol mantenir i potenciar la seva tradició democràtica i fa una proposta de diàleg i a Madrid no saben què fer. La pilota està en mans de l'Estat i només tenen la repressió en el seu full de ruta", rebla el portaveu republicà. Aquesta anàlisi també el comparteixen des de la formació local del PDeCAT. Garcia opina que Mariano Rajoy és "incapaç de mirar una mica més enllà del que li marca el seu partit". En canvi, des del govern de Catalunya "s'ha escoltat Europa que ens demanava una aturada". Una aturada, matisa Garcia, "per prendre impuls".

En aquest sentit, el portaveu d'ERC es mostra confiat que en aquest nou escenari hi apareguin "interlocutors internacionals -europeus o d'on sigui- i que obligaran a l'estat espanyol a seure i negociar". "A tothom interessa que això se solucioni bé perquè Catalunya és un dels motors econòmics d'Europa, entre altres coses", recorda Rafa Homet.

Des de Decidim Castellar, la posició està més matisada. La seva portaveu, Bet Tena, interpreta el discurs del president Puigdemont en clau positiva per "destensar la corda perquè la societat estava molt atabalada". "Alhora veiem que és un diàleg que no tindrà resposta com s'ha comprovat aquest matí de dimecres amb Mariano Rajoy preguntant si s'ha declarat la independència per aplicar l'article 155". Per tant, des de Decidim es veu amb "incertesa" el que pugui passar en els propers dies.

Justament, aquesta incertesa genera dubtes. "No sabem realment si hi ha un full de ruta que es va aplicant o si simplement s'està guanyant temps", opina Bet Tena, qui considera que ara mateix s'està vivint una situació com una partida de tennis taula: "En algun moment, algun dels interlocutors, per nosaltres el govern de Catalunya, haurà d'aturar la pilota i prendre decisions", diu la representant de Decidim.

El portaveu de Som de Castellar-PSC, Aleix Canalís, busca raons per a l'optimisme després d'uns dies carregats de tensió política i social. "Puigdemont va obrir una porta al diàleg dimarts amb el seu discurs al Parlament i entenem que s'ha d'aprofitar", assenyala el portaveu de Som de Castellar- PSC. Canalís també apunta que "l'immobilisme que s'ha donat fins ara al govern central creiem que és injustificable i tenint en compte que ahir [per dimarts] no es va proclamar formalment la independència i que es va donar un espai al diàleg, crec que s'ha de trobar una solució política al conflicte que vivim en aquest país". "El diàleg és més necessari que mai", sosté.

Un anàlisi similar es fa també des de Castellar en Comú. El seu portaveu, Dani Martínez, afirma que "s'ha d'elogiar el seny del president Puigdemont en aquesta cruïlla tant difícil on ens trobem". Ara caldria que els dos interlocutors "s'asseguin i dialoguin sobre quin marc de relacions encetem a partir d'ara i com vehiculem un referèndum vinculant amb totes les garanties", afirma Martínez.

burla a la llei
D'altra banda, ni PP i Ciutadans entenen que sigui possible la via dialogada. Antonio Carpio (PP) es mostra taxatiu: "El govern de la Generalitat continua burlant la llei i també a tots els catalans. Dimarts, Catalunya va fer el ridícul més absolut", assegura. És justament per això, que el líder local dels populars pensa que al govern central "no li queda més remei que aplicar la llei amb tota la severitat i proporcionalitat" i no caure "en el parany que ha planteja el president Puigdemont".

Com també opina el líder de Ciutadans, Josep Rosales, l'únic diàleg que veuen possible aquestes dues forces ha d'estar dins dels paràmetres constitucionals perquè, segons opina, "fins i tot alguns que defensen la independència no saben ben bé què pensar-ne per la manera tan soterrada amb la qual es va expressar el president Puigdemont".

PP i Ciutadans ho tenen clar: l'aplicació de l'article 155 pot ser la via més fàcil per retornar Catalunya al que consideren la "normalitat democràtica".
Comparteix
M'agrada
Comentaris