Acte institucional de la Diada a la plaça Catalunya de Castellar
Acte institucional de la Diada a la plaça Catalunya de Castellar - Q.P.
11/09/2017 Actualitat
Diada de consens
El nou disseny de l'acte institucional a la plaça Catalunya i l'anunci de l'alcalde que l'Ajuntament no posarà traves per a la votació de l'1-O rep el suport d'ERC, Decidim, PDeCAT i Castellar en Comú
Redacció
El matí assolellat feia preveure una jornada molt participativa als dos actes en motiu de la Diada Nacional previstos a Castellar del Vallès. I així ha estat. En el cas de l'acte institucional s'estrenava un nou espai: sota la senyera de grans dimensions de la plaça Catalunya (dos per tres metres de grandària que onegen a nou metres d'alçada). De fet, era l'única senyera present a la plaça Catalunya: entre els més de 350 assistents a l'acte només es veien estelades.

A banda de la ubicació, el format de l'acte també va canviar perquè s'ha volgut implicar la societat civil. Per aquest motiu, l'ofrena floral ha arrencat amb la participació d'una entitat de la vila, la més antiga, la Societat Castellarenca, un gest que s'anirà repetint en els propers anys per obrir la Diada al teixit associatiu local.

Políticament l'acte ha estat presidit pel consens. El discurs de l'alcalde, Ignasi Giménez, ja publicat divendres passat, anunciava que l'Ajuntament de Castellar "no posarà cap impediment, ni obstacle, ni trava perquè els ciutadans puguin participar en el Referèndum del proper 1 d'octubre". De fet, quan ho ha llegit davant dels assistents ha rebut una gran ovació. Giménez també ha subratllat en el seu parlament que "vivim, clarament, temps de cruïlla i s'albira un inevitable canvi d'etapa. Les properes setmanes marcaran el camí del nostre país durant les properes dècades". En aquest sentit, ha reiterat el que ja ha anat dient en d'altres discursos de l'11 de setembre anteriors, que "hi ha un ampli consens en què la consulta ha de ser l'instrument en base al qual puguem resoldre les legítimes diferències" que es donen al país. "I això passa per reconèixer que Catalunya té dret a decidir el seu futur. I, per tant, no val fer de les lleis una barrera infranquejable", ha apuntat.


Posteriorment, l'alcalde ha explicat que, si finalment es porta a terme la votació de l'1 d'octubre serà la Generalitat, "qui haurà de vetllar perquè la jornada es pugui dur a terme amb normalitat ja que és qui convoca el referèndum". En aquest sentit, ha expressat també que el que pugui passar en els pròxims dies és "una gran incògnita perquè la situació és molt complexa i s'estan vivint moments de gran tensió dels del punt de vista institucional i jurídic". A més, va assegurar que de cara a l'1 d'octubre caldrà "salvaguardar els treballadors municipals i funcionaris i la institució de l'Ajuntament"


VALORACIONS
Per part del principal grup de l'oposició, Rafa Homet (ERC), ha valorat positivament el consens aconseguit en l'acte de la plaça Catalunya perquè "hem aconseguit un acte institucional, no un acte de govern". Homet, tot i considerar "massa neutre" el discurs de l'alcalde va considerar "important l'anunci que l'Ajuntament no posarà cap trava al referèndum". Pel portaveu d'ERC, aquest posicionament de l'equip de govern és "reflex de la realitat del país, la gent vol votar i expressar la seva opinió". De fet, Homet va avançar que a Castellar es podrà votar "pràcticament com sempre". En concret, hi haurà tres canvis perquè la jornada de votació no comptarà amb espais municipals oberts, seran exclusivament de la Generalitat. Segons Rafa Homet, els votants de l'Espai Tolrà ho podran fer a l'institut Castellar, qui vota a El Mirador s'haurà de desplaçar al pavelló Dani Pedrosa i qui vota a l'Ateneu haurà de passar pel vestíbul de l'escola Sol i Lluna. És una proposta que Homet va qualificar de "raonable", "no és 100% el que ens agradaria però hi haurà 7 col·legis electorals a disposició de la gent". Sobre el propi Referèndum, el portaveu republicà considera que "és legal perquè el Parlament dona el marc legal i jurídic".


Per part de Decidim Castellar, la seva portaveu Bet Tena, ha subratllat que "els dos actes commemoratius de la Diada Nacional de Catalunya amb comptat discursos unitaris". Sobre la situació política que s'està vivint aquests dies de cara al referèndum de l'1-O ha apuntat que "sembla que l'estat espanyol va a totes". "De tota manera, sembla que a partir del dia 6 de setembre [quan el Parlament va aprovar la llei de convocatòria del referèndum] la gent ha fet un clic, ja no tenim por, som gent valenta, volem reivindicar-nos, al final estem demanant un acte absolutament democràtic, que és votar", ha reflexionat la portaveu de Decidim, qui també ha recordat que l'11 de setembre és un dia "per mobilitzar-nos i reivindicar-nos".


Bea Garcia, de PDeCAT,va mostrar-se "agraïda" amb l'equip de govern perquè, "per primera vegada, hem consensuat l'acte institucional de la Diada i hem disposat amb antelació del ban de l'alcalde, un discurs amb el qual ens hem sentit representats".

Pel que fa a la pròpia convocatòria del referèndum, Garcia va coincidir amb Rafa Homet que és absolutament legal: "En democràcia, la gent ha de poder expressar-se i, per això, es totalment legal posar urnes". En aquest sentit, en relació a com es podrà viure la jornada de l'1-O a Castellar, la portaveu del PDeCAt considera que a la vila "s'ha treballat de manera proactiva per part de les forces polítiques al consistori" i es podrà portar a terme la votació amb normalitat.


Castellar en Comú, sense representació al consistori, també va voler participar en l'acte institucional. Els seus portaveus Dani Martínez i Carles Garcia va celebrar que aquest any s'havia fet un acte "més transversal i molt més obert a la ciutadania i a les entitats". Sobre l'1-O, els dos responsables de la nova formació política van mostrar-se "confiats que es pugui votar a Castellar amb normalitat". En aquest sentit, Dani Martínez va asseguar que Castellar en Comú "recolza la decisió de l'alcalde" de no posar traves a l'1-O perquè, segons va dir, "el dret a decidir està dins l'ADN de la nostra força política".


FORA DE L'ACTE INSTITUCIONA
L
Per la seva banda, ni Ciutadans ni PP han participat a l'acte institucional amb motiu de la Diada. El president de PP Castellar, Antonio Carpio, opina que "des de fa cinc anys, les elits independentistes han instrumentalitzat l'11-S per convertir-lo en una jornada exclusiva i excloent". En aquest sentit, Josep Rosales, responsable de la secció local de Ciutadans, coincideix amb Carpio que a hores d'ara, la veritable diada "de tots els catalans" és el 23 d'abril amb la celebració de Sant Jordi. "La Diada de tothom s'ha convertit en un anunci més de la propaganda independentista que ens ha exclòs a la majoria de catalans. Per a molts, la veritable gran festa dels catalans ha passat a ser el 23 d'abril, la Diada de Sant Jordi, una jornada de cultura, civisme, llum i llibertat", ha afegit el president del PP.


Quant al context polític actual que es dibuixa després de l'aprovació al Parlament de la llei per tramitar el referèndum de l'1-O, Carpio diu que va ser "la combinació de la falta de respecte que tenen els independentistes, JxSí i la CUP, vers tots els catalans que estan representats al Parlament de Catalunya" i també vers "la democràcia". En paraules del president dels populars a la vila, van aprovar "una llei que presumeixen que es democràtica però sense tenir una majoria electoral però tampoc social a Catalunya". Per a Carpio, el referèndum "és il·legal i sense recorregut com s'ha comprovat aquests dies amb la resposta del Tribunal Constitucional", i té "un resultat fixat".

Finalment, Carpio ha assegurat que "ara és el moment de la intel·ligència, de la serenitat i de la fermesa, i que ningú no dubti que el Partit Popular estarà a l'alçada de les circumstàncies". "Des del Partit Popular volem transmetre la nostra absoluta certesa que aquest procés tòxic de ruptura deixarà pas a un nou temps de conciliació i sincera concòrdia entre tots els catalans", ha afegit Carpio. En aquest sentit, demana a l'alcalde de Castellar Ignasi Giménez que "respecti la llei que ha de regir a les institucions i la democràcia perquè el nostre Ajuntament no cedeixi al xantatge independentista" i d'altra banda que "no posi en perill els funcionaris del nostre ajuntament".

Per al responsable de Ciutadans de Castellar, Josep Rosales, el referèndum "és il·legal, una paròdia", i ha apuntat que si l'Ajuntament "cedeix locals i està per fer-lo possible, haurà d'assumir les conseqüències que se'n puguin derivar".

 

Comparteix
M'agrada
Comentaris