Bombers voluntaris, policia local i personal sanitari traslladen el ferit a l'ambulància, en el simulacre d'accident
Bombers voluntaris, policia local i personal sanitari traslladen el ferit a l'ambulància, en el simulacre d'accident - Q. Pascual
11/03/2018 Actualitat
Coordinació i pedagogia, a la Festa del Patró dels Bombers
La celebració de Sant Joan de Déu ha ofert un simulacre de rescat en un accident de trànsit, entre d'altres activitats
G. Plans
Desenes de retines estan clavades a un cos que jau a terra, immòbil. A causa de l'impacte que ha provocat l'accident de trànsit, una persona ha sortit disparada per sobre del volant i ha travessat el parabrisa del cotxe, suposadament. Els bombers voluntaris, calmats però diligents, s'hi atansen per salvar-li la vida. El temps és molt important, però també és imprescindible seguir rigorosament el protocol. L'altre vehicle implicat en la col·lisió ha quedat a mig bolcar, repenjat sobre dues rodes en posició lateral. A dins, hi ha un altre individu i no se sap quin n'és l'estat de salut. Un sanitari s'ha d'enfilar a sobre el cotxe esbotzat per poder obrir la porta, accedir a l'interior i atendre-la. Cinc bombers voluntaris serren el parabrisa frontal. Bsszzzz!. Una vegada ha cedit, tallen el sostre. Trrrrrr! El cotxe queda descapotable.

"Com veieu aquestes eines són una mica contundents!", narra pedagògicament Siscu Altarriba al públic que observa el simulacre d'accident de trànsit al Pla de la Bruguera. La demostració forma part de la Fesa del Patró dels Bombers i compta amb la col·laboració de la Policia Municipal i de l'empresa d'ambulàncies Falck VL Servicios Sanitarios. "Totes les maniobres s'han de fer de forma coordinada i tenint en compte la seguretat dels actuants i de la persona atesa", segueix explicant el cap de l'Associació de Bombers Voluntaris de Castellar, mentre immobilitzen el cap, el coll i el tronc del ferit, que ha quedat alliberat de l'interior del vehicle. "Tots els moviments coordinats", recalca mentre el traslladen a l'interior de l'ambulància. El públic ovaciona els bombers voluntaris, la policia i el personal sanitari.

Darrera de cada actuació hi ha un protocol. I, a vegades, no és ràpid: "als accidents hi ha la sensació que anem molt lents i que ens hi recreem, però les coses s'han de fer bé, i això implica que hi hagi una sèrie de maniobres i de coordinació. I això costa", ha explicat Altarriba. És per això que els simulacres són necessaris: "amb aquestes actuacions podem conèixer la funció dels bombers i del servei d'emergències, veure l'actuació d'una manera més propera i prendre consciència dels riscs del trànsit", ha matisat Sergio García, un dels bombers voluntaris.

El passat 8 de març va ser el dia del patró dels Bombers, que és Sant Joan de Déu, un religiós portuguès de qui s'explica que, al segle XVI, va salvar d'un incendi els infants d'un hospital. Des de fa molts anys, els bombers voluntaris de Castellar celebren amb la resta de la vila aquesta festa. En aquesta edició, que coincideix amb el seu trenta-tresè aniversari, a més, hi ha hagut una exhibició castellera, en què els Capgirats han fet un pilar de quatre aixecat per sota, un tres de cinc net i un quatre de cinc net. En un dels pilar, fins i tot, ha col·laborat un dels bombers voluntaris, en el segon pis. Abans del simulacre de l'accident de trànsit, s'ha obert al públic les portes del Parc Bombers.

La diada ha arrencat amb una xocolatada i ha acabat amb una fideuada amb un centenar de comensals. "De gana en tenim sempre!", bromeja Siscu Altarriba. Potser és això, de fer excarceracions en vehicles esbotzats en accidents de trànsit, que els en fa venir.


Els bombers t'acompanyen a donar sang

En aquestes dates, prèvies a la Setmana Santa, es necessiten donacions de sang per augmentar-ne la reserva. A una vintena de municipis de Catalunya s'ha realitzat la campanya "Els Bombers t'acompanyen a donar sang", organitzadapel Banc de Sang i Teixits, que enguany celebra la quarta edició i que durarà tot el mes de març. Coincidint amb la Festa del Patró dels Bombers, s'ha instal·lat un autobús on s'han realitzat una trentena de donacions.
Comparteix
M'agrada
Comentaris