6Q2A7803_617x412
Anton Aubanell creant una bombolla en un moment de l’espectacle / Q. Pascual
14/11/2018 Actualitat
Castellar respira ciència

La trentena de propostes de la Setmana de la Ciència, èxit de participació amb quasi el 100% d’assistència a cada taller

Dilluns a la tarda, El Mirador Centre de Coneixement semblava un laboratori d'experimentació i creació d'idees. Tallers de cuina i química, pinzellades de física quàntica, robòtica, cúpules de Leonardo, ciència de 0 a 3 anys. Diferents tallers i espectacles es desenvolupaven paral·lelament als espais de l'equipament, amb una participació quasi del 100% a totes les propostes. Petits d'un any experimentant amb esferes, infants de 5 creant una cúpula com la de Leonardo da Vinci, nens i nenes de 10 anys creant robots i joves de 20 llegint els plafons de l'exposició Amb A d'Astrònoma. Es respirava ciència a tot arreu.


La sala d'actes també estava plena de gom a gom. I les edats dels assistents també eren heterogènies. Esperaven, expectants, a què fossin les 17.30, hora en què oficialment començava Geometria amb Bombolles de sabó, l'acte inaugural de la primera Setmana de la Ciència que s'organitza a Castellar. I l'encarregat de fer-ho era Anton Aubanell, professor de matemàtiques. "La ciència és coneixement, curiositat, sorpresa, amor, emoció, expectativa. Si anem mirant quan caminem pel carrer, tot és ciència. Ens podem preguntar perquè un arbre és verd, perquè es mouen els estels a la nit... el nostre entorn està ple d'aspectes meravellosos que cal que els descobrim", va assegurar Anton Aubanell.

 

Els nens van participar i es van sorprendre amb les explicacions del professor/ Q. Pascual

Els nens van participar i es van sorprendre amb les explicacions del professor/ Q. Pascual

 

Durant la presentació de la Setmana de la Ciència, just abans de l'espectacle d'Aubanell, l'alcalde de la vila, Ignasi Giménez va manifestar que l'objectiu era ser capaços de contagiar les ganes de fer ciència. "La ciència és fer-se preguntes i intentar respondre-les. Ens interessa que hi hagi molts científics, perquè són capaços de curar malalties o fer cases més habitables", va encoratjar al públic, sobretot els més joves.


La regidora d'Innovació i Gestió del Coneixement, Marta Roman, va compartir, il·lusionada, que l'inici de la Setmana de la Ciència havia tingut molt bona acollida, amb gairebé les places de tots els tallers programats exhaurides. "Són quasi 30 tallers en diferents formats i tots estan plens. És la primera vegada i esperem que sigui la primera de moltes i que cada vegada sigui millor". Roman va recordar que la ciència es viu, "s'experimenta, és patrimoni personal i ajuda a tenir un esperit crític".

 

La regidora d'Innovació i Gestió del Coneixement, Marta Roman, dona el tret de sortida a la Setmana / Q. Pascual

La regidora d'Innovació i Gestió del Coneixement, Marta Roman, dona el tret de sortida a la Setmana / Q. Pascual

 


Per a Aubanell és maco organitzar activitats com aquestes. "Ens adonem compte que la ciència sorgeix de la societat i, a la vegada, ha de tornar a la societat i que els científics no viuen allunyats en una espècie de torre de Marfil, al contrari, ha d'haver-hi contacte amb ells".


Les bombolles de sabó i les seves formes van sorprendre tant als nens i nenes petits, com la gent gran que hi va assistir, alguns exprofessors. "S'ha de continuar aprenent, sempre es pot adquirir coneixement nou. Classes a l'escola o a l'institut, conferències, experiments, espectacles com aquest de les bombolles, tot és bo i vàlid per aprendre", va dir Jaume Quera, present a l'espectacle inaugural i exdirector de l'Institut Castellar.


L'estudiant de 4t d'ESO, Fabio Dávila, va assegurar que estava a la sala d'actes per curiositat. "La ciència em sembla un àmbit molt interessant. De vegades, no estem incitats a escoltar coses relacionades amb l'àmbit científic i m'ha semblat una bona oportunitat. Penso que podem veure la ciència d'una manera més divertida, com, per exemple, amb els experiments que trobem aquí".


La Noa Rosa, de primària, seia a les primeres fileres. A ella li agraden les assignatures d'Anglès i Castellà, però participa en la Setmana de la Ciència perquè "em sembla bé a través del joc".


La Setmana de la Ciència es clourà diumenge 18 de novembre amb l'espectacle humorístic a l'estil "club de la comèdia" que du per nom "Monòlegs científics. Històries científiques per difractar-se de riure", a càrrec de Big Van Ciencia. "A l'espectacle hi ha quatre monòlegs diferents, parlant de quatre temes de ciència puntera perquè és la que s'està fent avui dia als laboratoris. Parlarem de nanotecnologia, de genètica molecular, d'evolució i de cooperació entre diferents espècies", assegura Helena González, directora de Big Van Ciència i doctora en Biomedicina.

 

 La Setmana de la Ciència busca despertar vocacions científics en els més petits / Q. Pascual
La Setmana de la Ciència busca despertar vocacions científics en els més petits / Q. Pascual

Comparteix
M'agrada
Comentaris