atur 02_617x412
Rànquing dels municipis vallesans amb menys atur
12/07/2018 Actualitat
Castellar assoleix el mínim històric d’aturats dels darrers deu anys

La vila va tancar el primer semestre amb una taxa d’atur del 8,5%, la mes baixa des del 2008

J.G./R.G.

Castellar ha experimentat el mes de juny una de les retallades més importants del nombre d’aturats dels darrers anys. Segurament, l’arribada de l’estiu està contribuint a tot Catalunya a accelerar la contractació principalment en el sector serveis, però també continua creixent el sector industrial –especialment al Vallès Occidental-. La vila té en aquests moments 46 persones menys a l’atur que al mes de maig, fet que situa el nombre total de desocupats a la vila en 964 persones. Aquest important retrocés ha permès baixar els aturats per sota del miler de persones i situar la taxa d’atur al voltant del 8,5%, la millor dada dels darrers 10 anys.


De fet, el 2008 -ja amb la crisi econòmica a sobre- es va tancar amb 1.095  persones a l’atur, pitjor xifra que la del juny de 2018 i amb perspectiva de més creixement econòmic tot i que ja hi ha diversos sectors de l’economia que avancen que serà a partir d’ara més complicat poder reduir les xifres d’atur així com al precarietat laboral que implica bona part de les contractacions que s’hi fan en els darrers mesos.

 

Evolució interanual de l'atur a Castellar al mes de juny

 


Per a la regidora d’Ocupació, Formació i Educació, Maria Antònia Puig, malgrat que les dades són positives i conviden a l’optimisme, no cal perdre de vista que l’ocupació que es crea és “de temporalitat i amb sous molt baixos, és ocupació precària”.  Puig assegura que el principal repte de futur ha de ser “millorar la qualitat d’aquesta ocupació, aconseguir contractacions amb millors condicions per als treballadors”.


Quant a la comarca, al Vallès Occidental l’evolució de l’atur al juny ha estat també positiva en gairebé tots els municipis i la comarca va tancar el mes amb 51.849 persones aturades amb una retallada de 1.860. La taxa comarcal de l’atur ha aconseguit baixar a l’11,%. De fet, Castellar és dels municipis on més intensament s’ha pogut reduir l’atur i ara mateix és el sisè municipi amb la taxa d’atur més baixa per darrera de Matadepera (4,3%), Sant Cugat (6,1%), Sant Quirze (6,4%), Ullastrell (6,5%) i Castellbisbal (8,8%). Aquesta evolució tan positiva s’explica gràcies a haver aconseguit una rebaixa interanual de l’atur en gairebé 200 persones, xifra que suposa una reducció de l’atur de juny de 2017 a juny de 2018 del 16,7%. La taxa d’atur castellarenca també està molt per sota de la vallesana (11%), la provincial (11,6%) i la catalana (10,4%). Segons la regidora, “el treball en xarxa a nivell comarcal i els diferents pactes entre municipis estan tenint bons resultats”.  Puig destaca l’aposta per “l’especialització de la formació” que s’ofereix a través de l’administració pública però també de l’empresa privada, una iniciativa que enforteix el teixit productiu perquè compta amb treballadors més preparats i competitius. “El sector empresarial està obrint noves perspectives, noves visions. Es nota que el sector està revifant, que hi ha més mobilitat i que necessiten ampliar les seves bases de treball. Això és bo per a tothom”, conclou la regidora d’Ocupació.

 

MÉS DE 1.400 USUARIS HAN TROBAT FEINA AL SLO DES DE 2016

Un total de 1.416 persones que han utilitzat el Servei Local d’Ocupació (SLO) en els darrers dos anys i mig han trobat feina, ja sigui a través d’ofertes gestionades per la borsa de treball municipal o a través d’altres vies. De l’1 de gener de 2016 al 30 de juny de 2018, aquest servei, adscrit a la Regidoria d’Educació, Formació i Ocupació, ha dut a terme més de 9.000 atencions d’orientació laboral, entre entrevistes, assessoraments i tutories individualitzades, sessions grupals i informatives i seguiments d’usuaris del Club de la Feina.


L’SLO ha gestionat durant el mateix període un total de 723 ofertes de treball. D’aquestes, s’han pogut cobrir amb usuaris de la borsa de treball 354 del total de llocs oferts, el que equival a un percentatge del 49%. Segons dades del SLO, per cada lloc de treball es contacta de mitjana amb 10 usuaris de la borsa, mentre que l’empresa demandant rep de mitjana 6 perfils de persones candidates que estan inscrites al servei. A més, i també en els darrers dos anys i mig, el servei ha donat d’alta 658 demandants de feina a la borsa de treball, de les quals 368 són dones i 290 són homes.


En aquest sentit, la regidora d’Ocupació, Formació i Educació, Maria Antònia Puig, remarca que el SLO “no només és per les persones que estan en atur sinó per aquelles persones que volen o necessiten un canvi de feina”. “És un servei local que t’ensenya les ofertes que hi ha i també forma les persones per la recerca de feina. A més, t’ofereix eines que potser no tens però necessites. És un bon lloc per cercar noves oportunitats”, afegeix Puig.


L’SLO, que es troba situat a l’Espai Tolrà (c. Portugal, 2), és un servei d’intermediació laboral adreçat tant a empresaris com a demandants d’ocupació. Mitjançant la publicació d’ofertes de treball es facilita als empresaris una preselecció de currículums que s’adeqüen al perfil que han definit prèviament. De la mateixa manera, aquesta gestió d’ofertes permet als demandants d’ocupació presentar les seves candidatures als llocs de treball oferts. L’atenció al públic és de dilluns a divendres, de 9 a 13.30 h.

Comparteix
M'agrada
Comentaris