08 companys_617x412
Pep Lasala i la ballarina i coreògrafa Carme Martí, dimarts passat  - R.G.
16/10/2018 Actualitat
Carme Ballester, amb veu pròpia

L’acte d’homenatge a Lluís Companys va reivindicar la figura de la seva segona esposa

R.Gómez

Enguany, el tradicional homenatge a Lluís Companys que té lloc cada 15 d’octubre, en l’aniversari del seu afusellament, va tenir un marcat caràcter feminista i reivindicatiu a la vila.


L’Assemblea de Dones d’ERC Castellar, va voler recordar a la plaça Lluís Companys la segona esposa del president, Carme Ballester, que va ser una reconeguda activista d’esquerres, republicana i pels drets de les dones.  “No va ser una dona qualsevol, no es va limitar a quedar-se a l’ombra de Companys sinó que va brillar amb llum pròpia. Aquest any hem volgut donar a conèixer el seu punt de vista”, va explicar Núria Raspall, regidora i una de les coordinadores de l’Associació de Dones d’ERC. “Encara hi ha un deute evident amb les dones que han marcat la història i que, com Ballester, de vegades han estat relegades a un segon pla malgrat que també van posar el seu granet de sorra”, va afegir la regidora.


Així, l’acte d’homenatge al president Companys, quan es vam complir 78 anys del seu assassinat, va arrencar amb una breu introducció sobre la figura de Carme Ballester, que va ser membre activa de la resistència francesa durant la II Guerra Mundial, a la xarxa del Coronel Lizet. “Ballester es va jugar la vida, va amagar, alimentar i fins i tot ajudar a fugir a persones perseguides per la Gestapo, la majoria jueus”, va detallar Raspall. Per aquesta tasca a la resistència de Lizet, el president Charles De Gaulle, en nom de la República Francesa, li va atorgar una medalla.


D’altra banda, l’Assemblea de Dones d’ERC va recordar, durant l’homenatge, que Ballester, també va destacar com a ferma defensora dels drets de les dones, “un activisme especialment intens durant la dictadura de Primo de Rivera”. L’abril de 1938, Carme Ballester que durant uns anys també es va fer dir Carme Companys, va emprendre el camí de l’exili a París i poc després a Bretanya.


Després de posar en valor la figura de l’activista catalana, la plaça Lluís Companys va acollir una actuació musical a càrrec de Guida Miró i Maria Cuadras, que van interpretar la peça instrumental el Cigne de Saint-Saëns.

 

Ofrena floral a l'olivera en memòria del regidor castellarenc d'ERC Oriol Papell

Ofrena floral a l'olivera en memòria del regidor castellarenc d'ERC Oriol Papell

 

Tot seguit, es van llegir dues cartes: una de Carme Ballester recordant el moment en què es va assabentar de la mort del seu marit, i l’altra, amb l’última missiva que Companys va trametre a la seva dona. Sílvia Nicolàs i Pep Lasala, van ser els encarregats de posar veu a Ballester i Companys, respectivament.


Finalment, la ballarina castellarenca Carme Martí va interpretar una coreografia vibrant i enèrgica, que va catalitzar les paraules de Ballester en el comiat al seu espòs.


Cal destacar que l’acte d’homenatge a Lluís Companys no va comptar aquesta vegada amb la tradicional marxa de torxes però sí amb una ofrena floral a l’olivera que es va plantar en memòria del regidor castellarenc d’ERC Oriol Papell.

Comparteix
M'agrada
Comentaris