Braves TBO_617x412
Braves del bar TBO de Castellar
26/07/2018 Actualitat
Braves o domesticades?

El Menjador, secció gastronòmica de L'Actual, fa el rànquing de les millors tapes de braves de Castellar

Manel Bonafacia

Sempre hem sigut un país de tapes, però tinc la sensació que ‘antes’, com diuen els avis, la tapa era com un complement, un platet per picar abans de dinar o de sopar, o a mitja tarda. D’uns anys ençà, sortir a menjar de tapes s’ha convertit en una cosa habitual, potser fins i tot més que entaular-se per demanar un parell de plats i unes postres.


Menjar de tapes ha canviat els nostres hàbits de consum gastronòmic, a tot arreu es promocionen rutes de tapes empeses per les marques de cerveses, la beguda més consumida quan mengem aquests platets. En aquestes rutes i festivals diversos, els cuiners s’esforcen a crear noves tapes, però les més consumides segueixen sent la truita de patates, les croquetes, l’ensaladilla russa i les patates braves.


Les populars braves, que sembla que es van ‘inventar’ a Madrid a mitjan segle passat, són patates tallades a daus regulars, d’uns tres centímetres de costat, fregides en oli i acompanyades amb una salsa picant que li donarà el nom, en principi una salsa de tomàquet amb pebre vermell picant i bitxo. Sovint s’hi posa també salsa maionesa, que li treu picantor, o allioli, a la costa mediterrània, que si és ben fet aportarà fortor al conjunt. Per aquí sembla que s’ha establert més servir-les amb allioli suau o maionesa i per sobre un oli amb pebre vermell una mica picant, o una salsa tipus romesco.


També m’he trobat moltes vegades patates servides amb una mena de salsa rosa sense cap punt picant, o amb una salsa de tomàquet disgustada acompanyada amb maionesa. Quan indagues, et diuen que a la gent no li agrada que piquin, que si piquessin, ningú en demanaria. O sigui: hi ha gent que demana patates braves però les vol ben domesticades, i els bars fan el paper de domador.


Les últimes setmanes he visitat uns quants locals de Castellar i m’he trobat salses per a tots els gustos, però gairebé cap amb una salsa de tomàquet potent, i la majoria poc picants. Les patates solen ser bones, només en un lloc m’han semblat congelades, no sempre estan ben cuites i costen entre quatre i cinc euros, més cares que les que veig en altres poblacions, però també és cert que en general he trobat racions generoses, fins i tot molt generosesAquest és el resultat de les meves ‘investigacions’, que lògicament no poden incloure tots els bars. Prometo seguir investigant.


Racó d’en Marín: Patates bones i ben cuites, probablement bullides amb pell i després fregides. Textura poc cruixent però molt agradable. Dues salses: una de color marró amb bitxo i comí, ben picantona, i un allioli també potent. Ració abundant, com totes les tapes que serveixen. 5€


També fan braves amb gambes i unes notables patates Fernando, també amb pell, tallades a rodanxes i amanides amb allioli, pebre vermell picant i oli d’all i julivert.


Bar TBO: Patates ben cuites, cruixents per fora i tendres per dintre, amb dues salses: un allioli casolà gustós i una salsa brava picanteta. Ració abundant. 4.90€


Ka proveche: Patates tallades fines, amb pell, molt cruixents; salsa maionesa, massa avinagrada, i oli de pebre vermell una mica picant, però no gaire. Ració abundant. 5€. Per un euro més, braves de la casa, amb pernil.


La balena: Patates a daus no gaire grossos, ben fregides en dues coccions, força cruixents, amb la salsa a banda. Salsa pròpia, tipus maionesa amb pebre vermell, alguna herba i bitxo, picant suau. Ració abundant. 4.90€


Mesonet de Manel: Probablement cuites senceres, tallades a rodanxes i fregides, són toves i bones, però gens cruixents. Maionesa (de pot, segons el cambrer) i salseta tipus romesco poc picant, amb un puntet més milloraria un plat ja força bo. Ració suficient. 4,60€


Soho Beach: Patates tallades a daus petits, bones de gust, ben cuites, no excessivament rosses. Salsa tipus maionesa amb molta mostassa, i força picant. Ració correcta a 4€  i possibilitat de mitja ració a 3.
Bar Nelson: Tallades a daus petites, cruixents, amb una salsa de julivert i una tipus quètxup una mica picant. Molt diferents. Ració abundant, poca salsa. 4,60€


Ca l’Aurora: Patates a daus grossos, força rosses, amb una mena de salsa maionesa o allioli suau i salsa d’aperitiu per sobre, poc picants. Ració correcta.


Picàpat: Patates molt irregulars, algunes molt grosses i poc cuites. Dues salses a escollir:  vermella, poc picant, i salsa que anomenen Chicote, de maionesa amb espècies, amb domini del comí, també poc picant. Ració correcta. 4.70€.

 

 

Racó d’en Marín
Pl. Europa, 11
Bar TBO
Ctra. de Sentmenat, 27
Ka proveche
C. Balmes, 63
La balena
Plaça Catalunya
Mesonet de Manel
C. de Montcada, 8
Soho
Ctra. de Sabadell
Bar Nelson
Passeig Major, 7
Ca l’Aurora
C. de Suïssa, 28
Picàpat
C. de Montcada, 17

 

**L’Actual visita els establiments sense avisar, de forma anònima, i paga totes les consumicions. C. de Montcada, 17

Comparteix
M'agrada
Comentaris