IMG 0363_617x412
Pepa Martínez, emocionada en el seu comiat del consistori
18/07/2018 Actualitat
Ajut als estudiants que es desplacen fora de Castellar

L’equip de govern i Decidim van aprovar en el ple de juliol una subvenció de 50.000 euros per ajuts al transport dels alumnes castellarencs que fan estudis postobligatoris. La regidora Pepa Martínez es va acomiadar després d'onze anys al consistori

El curs polític municipal es va tancar dimarts passat amb un ple dens de gairebé tres hores que va tenir un punt i final emotiu amb l’acomiadament de la regidora Pepa Martínez, de Som de Castellar-PSC. Abans, un dels punts més rellevants -aprovat per l’equip de govern amb el suport de Decidim- va ser una nova ordenança que atorgarà ajuts als alumnes castellarencs que s’hagin de desplaçar fora de la vila a fer estudis postobligatoris (“cicles formatius de grau mig o superior, especialitats que no estiguin ofertades al municipi o estudis universitaris”, va detallar el regidor de Joventut, Dani Pérez). La proposta arrenca aquest curs 2018-19 amb una partida de 50.000 euros que es distribuirà de la següent forma: 100 euros per als estudiants que es desplacin a Sabadell i 200 per als que ho facin a d’altres municipis. El regidor Pérez va subratllar que es tracta d’un ajut “generalista, independentment de la capacitat econòmica i del que estudiïn els alumnes que el demanin”. L’únic requisit per optar a la subvenció del curs és acreditar estar matriculat. 


El principal grup de l’oposició, ERC i també el PDeCAT van ser molt crítics amb la nova ordenança. El portaveu republicà, Rafa Homet, va titllar la nova subvenció de “repartidora electoralista” i va considerar que s’estava perdent una bona oportunitat de millora si s’hagués elaborat amb una veritable estratègia. De fet, segons els càlculs que ells han fet, caldrien, d’entrada, uns 80.000 euros de despesa per atendre totes les peticions. La principal crítica d’Homet, però, va ser considerar aquesta nova ordenança “políticament regressiva i sense tarifació social”. “Donar el mateix a tothom no vol dir ser equitatiu”, va assenyalar el portaveu d’ERC. En la mateixa línia, la portaveu del PDeCAT, Bea Garcia, va considerar que “una subvenció generalista que no garanteix l’ajut a tothom no és una bona idea i no és socialment raonable”. 


Decidim, en canvi, es va distanciar en aquesta ocasió dels altres grups de l’oposició i hi va donar suport a Som de Castellar-PSC. “En aquesta qüestió, el criteri universal és la nostra aposta”, va dir la regidora de Decidim, Ita Espinosa, qui també va recordar que la posada en marxa es pot considerar una prova pilot i caldrà veure de cara al curs vinent com es torna a aplicar perquè, tal i com va dir, la dotació econòmica “és insuficient però que alleujarà la càrrega econòmica de les famílies treballadores”. De fet, Decidim Castellar va ser qui va proposar i va ser acceptat pel govern municipal que aquest ajut tingués aquest caràcter universal, és a dir que el jovent de Castellar de 16 a 25 anys en siguin beneficiaris. 


En el debat de les mocions, es van aconseguir tirar endavant totes les propostes plantejades pels grups de l’oposició. El PDeCAt va plantejar una moció a l’impuls d’un model de foment de l’esport a Castellar i de suport a la ILP per la nova llei de l’esport de Catalunya promoguda des de la UFEC. Decidim va portar al ple una moció contra un producte
paneuropeu de pensions individuals que està tramitant la Unió Europea i que també va rebre el suport de tots els grups. Finalment, ERC va aconseguir tirar endavant les dues mocions que va presentar al ple sobre el pla municipal d’habitatge i sobre la pedrera de Vallsallent. En el primer cas, la proposta republicana inclou una taula que “incorpori representants de la PAH i de les associacions de veïns”, va detallar el regidor Ferran Rebollo. De fet, el ple va comptar amb la presència de membres de la PAH Castellar per donar-hi suport a la proposta. 


La moció que va generar més debat va ser la dedicada a la pedrera de Vallsallent. La idea  de la proposta, segons el ponent Josep Maria Calaf, era posar sobre la taula la necessitat d’instar  l’Agència Catalana de Residus que faci un control més acurat del reciclatge de les runes “ja que, actualment, la major part són enterrades tal i com venen d’obra sense cap procés de fragmentació ni trituració”. La moció va ser aprovada amb el suport de l’equip de govern. Decidim i PDeCAT s’hi van abstenir. En el primer cas, la seva portaveu Bet Tena la va qüestionar per contradictòria ja que “el que demana és el que caldria fer complir”, mentre que Bea Garcia va considerar-la “un brindis al sol” i va posar en valor el paper dels veïns de Sant Feliu que fan seguiment i controlen els abocaments de runa a la pedrera.


El ple també va aprovar canviar el nom del camp de futbol municipal: de Pepín Valls a Joan Cortiella, fet que es materialitzarà per festa major.   

 

COMIAT DE PEPA MARTÍNEZ

Pepa Martínez es va acomiadar del consistori en el ple de juliol després d’onze anys com a regidora. Tot i que en aquest mandat ha estat regidora de Programes Socials, Martínez ha destacat sobretot per la seva tasca a la regidoria de Cultura en els dos mandats anteriors. En un discurs ple d’emoció, la fins ara regidora va fer una defensa aferrissada de la política local “com el millor exponent de compromís amb la ciutadania” i també de la participació de les dones en l’àmbit polític.
Com a resum dels seus onze anys a primera línia de la política local, Martínez va admetre que el més important va ser aprendre “el que significa realment negociar i arribar a acords polítics” amb els altres grups municipals.


La ja exregidora també va voler posar en valor el paper del PSC local, que va qualificar de “vital en la història democràtica de la vila” tant a l’oposició com al govern. “No hem d’oblidar que el projecte socialista per a Castellar és col·lectiu, compartit per molta gent”, va reblar. Per tancar la intervenció -que va haver d’interrompre diverses vegades a causa de la moció-, Pepa Martínez va dir que “els canvis no només són necessaris per la vida, són la vida mateixa”.

 

CRÍTICA DE CASTELLAR EN COMÚ A LA NOVA ORDENANÇA

D'altra banda, aquest dimecres Castellar en Comú -que no té representació al ple- ha fet un comunicat mostrant la seva "perplexitat" pel suport de Decidim a la nova ordenança que regularà els ajuts als estudiants que es desplacin fora de la vila a fer estudis postobligatoris. Els comuns volen recordar a Decidim Castellar que "no es tracta d'una mesura que permet fer efectiu el dret a la igualtat d'oportunitats a la formació i malgrat serveix per impulsar l'ús del transport públic entre els joves,no  servirà per ajudar les famílies amb recursos més limitats" perquè no té en compte els ingressos familars. "Els comuns, en contra del parer de l'equip de l'equip de govern  i Decidim  apostem per compensar les desigualtats socials i critiquem el govern la manca de criteris de renda en les bases per a fixar la quantitat econòmica a percebre per part dels estudiants", sostenen des de Castellar en Comú.

 

DARRERA AMPLIACIÓ: 19/07/18 10.33 H

Comparteix
M'agrada
Comentaris